Prepararea pâinii acasă

Prepararea pâinii acasă

„Dragostea trece și prin stomac”

 • Daca urmeaza sa folosesti drojdie normala, este suficient daca astepti 8-10 minute ca drojdia sa se activeze. Dacă urmează să folosiți drojdie instant, nu trebuie să așteptați, este foarte important să așteptați până când face spumă în apă caldă în drojdie proaspătă. Acest pas nu trebuie sărit.
 • Nu vă lăsați intimidați de aluatul care curge. Cu cât curge mai mult, cu atât pâinea ta va fi mai moale. În același timp, trebuie să vă asigurați că mediul în care vă veți fermenta aluatul este cald. Cu cât mediul este mai cald, cu atât aluatul va fermenta mai repede.
 • Dacă nu aveți experiență în prepararea pâinii cu aluat de drojdie, s-ar putea să aveți și îngrijorări cu privire la transformarea aluatului în bezea, de fapt, nu este atât de dificil pe cât pare.
 • În primul rând, puteți lua aluatul pe blatul unde presarăm făină și îl facem bezea hrănind constant partea făinoasă din exterior spre interior.
 • Important aici este să ținem partea făinată și să o îndoim spre partea interioară fără făină, astfel încât să nu se lipească cât mai mult de mâinile noastre. În același mod, este posibil să pregătiți bezea rotind bezea aluatului spre interior, astfel încât partea făinoasă să rămână deasupra.
 • Daca nu vrei sa folosesti iaurt pentru a rumeni painea, mai poti aplica apa cu o pensula. Dacă vrei ca pâinea să fie ca pâinea de la cuptorul din piatră, poți să presari și făină.
Ingrediente:
 • 2 linguri de drojdie uscată
 • 1 lingura de zahar granulat
 • 1,5-2 pahare de apă caldă (350 ml)
 • 4 pahare de faina (500 g)
 • 2 lingurite de sare

Pentru cele de mai sus;

 • Iaurt


Mod de preparare:
 1. In primul rand sa adaugam drojdia uscata si zaharul in apa calda pe care am luat-o intr-un vas potrivit pentru ca drojdia sa se dizolve. Deoarece drojdia pe care o folosesc acum este drojdie uscată activă, nu voi aștepta prea mult. Daca urmeaza sa folosesti drojdie normala, este suficient daca astepti 8-10 minute ca drojdia sa se activeze. Dacă intenționați să utilizați drojdie instantă, nu trebuie să așteptați, puteți folosi drojdie proaspătă decongelând-o în același mod.
 2. Să luăm făină în vasul de frământat, să adăugăm sare și să deschidem mijlocul sub formă de bazin.
 3. Să turnăm drojdia dezghețată în groapa pe care am pregătit-o și să începem să frământăm aluatul.
 4. Deoarece aluatul este moale, se poate lipi de mâinile tale. În acest caz, puteți colecta mai ușor aluatul udându-vă mâinile.
 5. Apoi să acoperim aluatul și să-l acoperim cu o cârpă și să-l lăsăm la fermentat într-un mediu cald timp de 40 de minute.
 6. Când vine drojdia aluatului nostru, să-l deschidem, să-i luăm aer udându-ne ușor mâinile.
 7. Apoi, sa ne ducem aluatul pe blatul unde am presarat faina si sa-l colectam framantand cu mainile.
 8. Să împărțim aluatul strâns în 8 părți egale cu cuțitul cu care udăm vârful.
 9. Sa intoarcem aluatul pe care l-am impartit in bezele, sa il infainam din abundenta sa nu ni se lipeasca de maini si de blat.
 10. Hai sa rulam bezeaua cu mainile si sa le rulam astfel incat marginile sa fie mai subtiri. În loc să-ți modelezi pâinea ca mine, o poți coace în formă de cerc fără să faci o rolă.
 11. Punem aluatul pe care l-am modelat pe tava pe care am asezat hartie de copt, il acoperim cu o carpa umeda si asteptam 15-20 de minute sa vina drojdia de tava. Dacă nu îl acoperiți cu o cârpă umedă, aluatul se va usca și se va crăpa.
 12. Să deschidem blaturile aluaturilor rămase pe tavă și să întindem iaurtul pe care l-am bătut pe tot aluatul cu ajutorul unei pensule. În acest fel, blatul pâinii va fi rumenit ca o rodie.
 13. La final, cu ajutorul unui cuțit ascuțit, să ne facem tăieturi pe pâine, apoi să le lăsăm la copt aproximativ 20-25 de minute în cuptorul preîncălzit la 230°C. Apropo, există un truc pe care aș dori să-l subliniez în special, înainte de a începe să încălziți cuptorul, nu uitați să puneți apă într-un recipient termorezistent pe fundul cuptorului. Vaporii de apă sunt foarte importanți pentru coacerea moale a pâinii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Share
Facebook
Twitter
WhatsApp